Pet osobina uspješnog virtualnog asistenta

Nakon mnogo razmišljanja i istraživanja o virtualnim asistentima odlučili ste se dio posla delegirati jednom od njih. No kako odabrati pravog virtualnog asistenta?

Kada zapošljavate osobu u svoju tvrtku ista je svakodnevno u vašoj blizini i zasigurno je lakše „u hodu“ prebaciti dio posla. Kada svakodnevno provodite 8 sati u nečijoj blizini, vrlo brzo otkrijete koje osobine krase tu osobu. No, što kada osoba kojoj delegirate dio svog posla nije u vašoj blizini? Kako delegirati dio posla osobi koju ne poznajete?

Dobro je znati !

Kada prvi puta dođete u kontakt sa virtualnim asistentom kojeg želite angažirati ne ustručavajte se postaviti pitanja koja vas zanimaju. Kako bi mogli dobiti dojam o znanjima i vještinama  koje posjeduje, slobodno pitajte za:

  • Dosadašnje radno iskustvo
  • Obrazovanje i certifikate koje posjeduje
  • Izazove sa kojima se susreće i kako ih riješava
  • Očekivanja ima od vas
  • Alate s kojima se služi u poslovanju

5 osobina koje želite od virtualnog asistenta

 

 

Kada dogovarate suradnju sa virtualnim asistentom, želite da ima većinu osobina koje biste i inače tražili od svog zaposlenika. Navedimo one najvažnije:

Osobine virtualnog asistenta

Komunikativnost

Osobina koju danas svi traže kod zaposlenika. No, kod virtualnih asistenata ona mora biti posebno izražena. Važno je da posao koji delegirate i vaša očekivanja budi jasni. Samim time, želite da sve nedoumice i pitanja budu riješeni prije ili za vrijeme obavljanja zadataka. Virtualni asistent ne bi trebao imati srama ili straha pitati vas za nejasnoće, kako bi na kraju vi bili zadovoljni odraenim poslom. Greške u komunikaciji najskuplje se plaćaju.

Pouzdanost

Povjerenje je najvažnije u svakom obliku poslovanja. Svakako ne želite da bilo koji dio vašeg posla izađe van kruga vas i virtualnog asistenta. Ugovorna obveza jasno propisuje tajnost podataka koje izmijenjujete. Želite biti sigurni da će virtualni asistent kojeg angažirate biti onaj kojem ćete dati zadatak da ga odradi na istoj razini kvalitete kojom i sami odrađujete posao.

Želja za učenjem

Nitko ne zna sve, no ukoliko je volja jaka, lako je naučiti nešto novo. Možda ne koristite iste alate u poslu, ali virtualni asistent će se naučiti koristiti alatima koje vi koristite ili predložiti one za koje zna da će vam biti od koristi u daljnjem radu. Svaki će virtualni asistent učiti i rasti uz vas, kako bi gradili zajednički vaše poslovanje na razinu koju ste zadali.

Organiziranost

Virtualnog asistenta želite agnažirati kako bi vam pomogao u poslovanju. Zasigurno vam ne treba osoba koja se ne može organizirati u poslovanju i u stanju je napraviti kaos koji će vam nanijeti više štete, nego koristi. Nerijetko se virtualni asistenti traže kako bi pomogli u sređivanju kalendara – poslovnog ili osobnog, organiziranju sastanaka, vođenju emaila.

Iskrenost

Kao i u svakodnevnom životu, tako i u ovom slučaju, iskrenost je ono najvažnije u odnosu između vas i virtualnog asistenta. Ova je osobina koju očekuje i virtualni asistent od vas. Recite iskreno što mislite i želite u zajedničkom radu, i očekujte isto od virtualnog asistenta. Svaki se zadatak može obaviti na kvalitetan način ako ne radite s „figom u džepu“.

Kako znati da li vaš virtualni asistent posjeduje sve navedene osobine prije nego što potpišete ugovor o suradnji? Upoznajte se, porazgovarajte. Svaki će vam virtualni asistent ponuditi 2 tjedna probnog rada kako biste vidjeli kako radi, ispunjava li vaša očekivanja i zadatke u dogovorenom roku i na dogovoreni način.

Još ste u potrazi na virtualnim asistentom koji će vam pomoći u svakodnevnim zadacima? Kontaktirajte me – upoznajmo se i dogovorimo suradnju.

Sviđa vam se što ste pročitali? Podijelite sadržaj na društvenim mrežama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Back to Top

You cannot copy content of this page