Password management alati

Sve više alata, društvenih mreža, softwarea koristimo u svakodnevnom životu. i to ne samo u privatnom, već i u poslovnom. Kada radite s klijentima, i to više različitih, tada je potreba za korištenjem password management alata sve veća.

Vjerojatno već znate da nije preporučljivo koristiti isti password za sve vaše alate i mreže, zato je dobro znati da ih netko može zapamtiti umjesto vas.

No, još je bolja činjenica da vaši klijenti mogu bezbrižno dijeliti s vama svoje lozinke, bez straha da ćete ih vidjeti. Onda kada suradnja prestane samo jednim klikom prestaje i dijeljenje njihovog korisničkog imena i lozinke.

Možda je najveći problem, koji alat za zaštitu i spremanje lozinki odabrati.

U nastavku doznajte koji se u trenutku pisanja ovog teksta preporučaju, a besplatni su za korištenje.

NordPass

Svaki od alata koji se spominju u ovom tekstu imaju naravno i plaćene verzije, pa tako i NordPass. U besplatnoj verziji dobivate sasvim dovoljno ako ste samozaposlena osoba, mikro poduzetnik ili fizička osoba.

Jedan korisnik, neograničen broj spremljenih lozinki, automatsko spremanje lozinki – kada se logirate po prvi put na neku aplikaciju iskoči prozorčić koji vas pita želite li lozinku spremiti i u svoj NordPass account.

Ispunit će vaše podatke automatski u bilo koju formu, npr. kada naručujete nešto online i morate dati svoje osobne podatke za dostavu nekog proizvoda. Automatski sinkronizira spremljene lozinke i promjene na svim uređajima na kojima ga koristite.

Možete sigurno pohraniti podatke vaših kreditnih kartica, što olakšava proces online kupnje.

Bitwarden

I Bitwarden pruža u besplatnoj verziji neograničen broj uređaja na koji ga možete instalirati (laptop, mobitel, tablet…), neograničen broj lozinki koje možete spremiti. Ono što ga razlikuje je to što 2 korisnika uključuje u besplatnoj verziji za razliku od prethodnog NordPassa koji uključuje samo jednog korisnika.

2 su koraka logiranja u Bitwarden – putem emaila i aplikacije. Za vas kao fizičku osobu, ili mikro poduzetnika Bitwarden je odlična izbor.

LastPass

Sigurno se pitate zašto se ovdje spominje Lastpass, kada se o njemu u posljednje vrijeme ne čita ništa dobro. Već je 2x hakiran, no i dalje ga se spominje u top 5 alata za pohranjivanje lozinki.

Besplatna verzija vas limitira na korištenje LastPassa samo na jednom uređaju, ako ga mislite koristiti na više, onda morate krenuti na plaćanje ovog alata.

Jednostavan je za korištenje i možete vaši klijenti vam bez problema mogu dijeliti svoja korisnička imena i lozinke, bez da ih vi vidite i znate za njih.

Na slici je prikazano kako podijeliti vlastitu lozinku s nekom osobom.

LastPass

Ono što je važno za naglasiti – za pristup ovim alatima kreirate jedinstvenu lozinku – Master password.

Ako ju izgubite ili zaboravite, nećete više moći pristupiti alatu, a samim time niti svojim lozinkama.

Ipak, pripazite gdje ćete ju zapisati 🙂

Sviđa vam se što ste pročitali? Podijelite sadržaj na društvenim mrežama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Back to Top

You cannot copy content of this page