Otvaranje paušalnog obrta: Sve što trebate znati o pokretanju vlastitog poslovanja

Odlučili ste pokrenuti vlastito poslovanje i čuli ste da mnogi preporučuju paušalni obrt, ali vratimo se korak unazad.

Paušalni obrt najpopularniji je oblik samozapošljavanja u Hrvatskoj. No, skrenimo pozornost da vi otvarate obrt s paušalnim oporezivanjem.

Isti je najjednostavnije otvoriti online – putem e-obrt sustava za koji je potrebna prijava putem vjerodajnice (eOsobna iskaznica, Fina certifikat ili token vaše banke).

Osnove paušalnog obrta

Obrt s paušalnim oporezivanjem svakako je najjednostavniji ako nikada niste imali doticaj s poduzetništvom do sada. No, ne može svatko otvoriti isti: neka zanimanja iziskuju otvaranje vezanih ili povlaštenih obrta. Vezani obrt je obrt u kojem vlasnik ili zaposlenik moraju imati odgovarajuće obrazovanje ili majstorski ispit. Povlašteni obrti iziskuju povlasticu (npr. morski ribar). Više o njima možete doznati ovdje.

Slobodni obrti ne iziskuju određenu stručnu spremu i moraju ispuniti samo opće uvjete za otvaranje istih.

Prvi koraci prije otvaranju obrta

Kada ste se odlučili na otvaranje paušalnog obrta krenimo s prvim koracima. Oni će vam olakšati sam proces otvaranja obrta i smanjiti brige.

Ime obrta

Naziv obrta birate sami i može biti identično već nekom otvorenom obrtu. Ako ne želite dijeliti ime s obrtom koji već posluje, provjerite postoji li već isti naziv unutar obrtnog registra.

Primjer: Ime mog obrta je: Expertise, obrt za poslovne usluge. Postoji obrt koji ima isti naziv, otvoren je godinu dana nakon mog, ali je djelatnost drugačija. Imaju pravo nazvati obrt kao što sam ja nazvala svoj.

Djelatnost

Možete odabrati više djelatnosti, no jedna djelatnost mora biti glavna. Popis djelatnosti sukladno Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti pronađite ovdje. Naknadno možete dodavati sporedne djelatnosti bez dodatnih naknada.

Sjedište obrta

Obrt mora imati svoje sjedište. Određuje ga obrtnik. Ono što vam olakšava odabir sjedišta je i činjenica da isto može biti vaše prebivalište ako vam za obavljanje obrta nije potreban prostor. (Op.a. Pripazite ako ste pod ugovornom obvezom APN da li možete otvoriti obrt na adresi prebivališta – pročitajte sklopljen ugovor)

Kako otvoriti paušalni obrt: korak po korak

Kada ste odabrali ime, djelatnost i sjedište krenimo s otvaranjem obrta.

Korak 1 – Upis u obrtni registar

Neovisno želite li obrt upisati kroz online sustav e-obrt ili u nadležnom uredu službe za gospodarstvo, morate ispuniti prijavu za upis u obrtni registar.

Ispunjavaju se sljedeći podaci:

  • Podaci o vlasniku
  • Bira se predmet prijave, u ovom slučaju upis obrta i njegov početak
  • Ispunjavate podatke o obrtu (naziv – puni naziv, kao moj iz primjera i skraćeni naziv – samo ime obrta, te sjedište, vrsta obrta, vrijeme obavljanja obrta)
  • Odabirete djelatnosti – jedna mora biti glavna, ostale su sporedne
  • Prilažete potrebne dokumente (vlasnički list ako je sjedište na adresi prebivališta ili izjavu kojom vam se dozvoljava obavljanje djelatnosti na adresi čiji niste vlasnik – kada su vlasnici npr. roditelji, odnosno ugovor o najmu prostora ako obavljate na adresi koju ste iznajmili)

Ono što sada čekate je rješenje o upisu u obrtni registar i obrtnica.  Tek tada možete na korak 2.

Ako ste prijavu izvršili putem sustava e-obrt dokumentacija će vas čekati u e-pretincu.

Korak 2. – Izrada pečata

Da, znam da ste čuli da pečat nije potreban, ali – da postoji ali. Ako budete aplicirati za poticaje grada ili županije na primjer, na potpis ugovora pozvat će vas i reći da donesete pečat.

Nije velik trošak, stoga uložite u isti.

Korak 3. – Otvaranje žiro-računa

Iako za poslovanje kao paušalac možete koristiti i privatni žiro-račun i dalje se preporučuje otvaranje poslovnog žiro-računa. Za isto će vam trebati:

  • Osobna iskaznica
  • Rješenje o upisu u registar
  • Obrtnica

Pečat (iako ga banke u principu ne traže, nije na odmet uzeti ga).

Korak 4. – Prijava na mirovinsko i zdravstveno osiguranje

Kako biste se prijavili na mirovinsko osiguranje kupite tiskanice:

  • M-11P, i
  • M-1P.

Ispunjene odnesite na mirovinsko osiguranje skupa s kopijom rješenja o upisu u obrtni registar. Prijava će ići od dana početka rada obrta. Prijava na mirovinsko automatski radi prijavu i na zdravstveno osiguranje, pa nisu potrebne tiskanice za zdravstveno.

Ako ste zaposleni kod drugog poslodavca ne prijavljujete se na mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Korak 6. – Prijava u registar poreznih obveznika

Kako biste izvršili prijavu u registar poreznih obveznika potrebno je ispuniti RPO obrazac. Na istom popunjavate:

  • Podatke o vlasniku
  • Naziv glavne djelatnosti
  • Šifru glavne djelatnosti
  • Pretežita djelatnost – ista kao i glavna
  • Sporedna djelatnost (možete navesti nekoliko)
  • Samostalno vodi knjige – NE
  • Paušal – DA
  • Promjena načina oporezivanja dohotka – označite X kod paušal
  • Datum prijave prvog radnika – datum početka rada obrta
  • Predviđeni dohodak – iznos koji planirate ostvariti do kraja godine, odnosno previđeni iznos prihoda podijelite s 12, a zatim pomnožite s brojem mjeseci do kraja godine. Na primjer, obrt je otvoren 01.09. i planirate ostvariti 10.000€ do kraja godine. 10.000/12 * 4= 3333.33€ je predviđeni dohodak. Ovo je važno da ne biste odmah zbog krivog iznosa otišli u veći porezni razred od planiranog.
  • Početak obavljanja djelatnosti – početak rada obrta
  • Predviđen broj radnika
  • Sezonsko obavljanje
  • Pogoni

Važno je da upis izvršite u roku od 8 dana od trenutka početka obavljanja djelatnosti u Poreznoj upravi ovisno o prebivalištu.

Prve dvije godine poslovanja obrtnici su oslobođeni plaćanja komorskog doprinosa.

Nakon otvaranja obrta moguće je da na adresu krenu pristizati uplatnice raznih registara. Iste NISTE dužni platiti i ignorirajte iste.

Ako ste samozaposlena osoba i nemate zaposlenih niste dužni imati položenu zaštitu na radu, budući da se Zakon o zaštiti na radu ne odnosi na samozaposlene osobe.

Ovim ste koracima uspješno otvorili obrt s paušalnim oporezivanjem. Vođenje paušalnog obrta možete prepustiti knjigovođi ili preuzeti na sebe. Savjetujte se ako niste sigurni kako voditi sve potrebne knjige i koje su vaše obaveze.

Zbog jednostavnog vođenja i malih davanja paušalni obrt svatko može voditi sam, no važno je znati što morate voditi i zašto.

Sviđa vam se što ste pročitali? Podijelite sadržaj na društvenim mrežama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Back to Top

You cannot copy content of this page