Ključni koraci za uspješno vođenje paušalnog obrta

Velika se većina fizičkih osoba za sam početak svog poslovanja odlučuje za otvaranje paušalnog obrta i samostalno vođenje poslovnih knjiga.

Prema definiciji Hrvatske obrtničke komore obrt je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti fizičke osobe sa svrhom postizanja dohotka ili dobiti koji se ostvaruju proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluge na tržištu.

Otvaranje obrta vrlo je jednostavno i detaljno je opisano u tekstu Otvaranje paušalnog obrta.

Prednosti i izazovi vođenja paušalnog obrta

Kako je vođenje paušalnog obrta jednostavno i ne zahtijeva angažiranje knjigovodstva svakako je to najveća prednost za pokretanje istog.

No, ako niste upoznati sa svojim pravima i obavezama, predlažem da ugovorite sat savjetovanja kako biste se upoznali s potrebnim dokumentima koje ste dužni voditi tijekom godine.

Budući da niste dužni prikazivati troškove dovoljno je voditi knjigu prometa (KP) i do 15. siječnja iduće godine predati PO-SD obrazac za prethodnu godinu. No isto može biti izazovno ako se nikada niste susreli s istim.

Svakako je izazov pratiti koje obrasce je potrebno ispuniti svaki mjesec, posebno ako poslujete s inozemstvom, te kako ispravno voditi knjigu prometa.

Knjigovodstvo i porezne obveze

Osnove vođenja knjiga i poreznih obveza za obrtnike

Već spomenuto ranije kao paušalist dužni ste voditi knjigu prometa – KP. Ako niste vični sami pratiti brojeve za izdavanje računa i praćenje knjige prometa odlučite se za jedan od alata koji će vam u tome pomoći: Minimax, Fira, Solo ili E-računi koje osobno koristim i preporučujem. Besplatna verzija omogućava da izdate 70 računa mjesečno, pratite neplaćene račune, generira bar kod za plaćanje računa, omogućuje slanje računa e-mailom ili sms-om i još mnogo toga. Računi će vam svakako pratiti Interni akt o pravilima slijednosti, a podrška je izvrsna.

Ako poslujete s poslovnim subjektima čija je tvrtka registrirana u Europskoj uniji, ne zaboravite ishoditi PDV ID broj putem e-porezna.

Do 19. u mjesecu dužni ste ispuniti PDV obrazac i ZP (zbirnu prijavu), ako ste isporučili robu ili usluge u zemlje Europske unije.

Isto tako ako ste isporučili robu ili usluge trećim zemljama dužni ste ispuniti obrazac.

Ako ste kupili robu ili usluge u trećim zemljama, podliježete plaćanju PDV, nakon ispunjenja obrasca do zadnjeg dana mjeseca u kojem ste predali PDV obrazac.

Vodite računa i o predaji TZ-1 obrasca. Članarinu turističkoj zajednici dužna je plaćati pravna i fizička osoba koja obavlja djelatnosti propisane Zakonom o članarinama turističkim zajednicama. Obrazac je potrebno predati do 15. siječnja za prethodnu godinu i platiti članarinu. Svakako provjerite podliježe li djelatnost kojom se bavite plaćanju članarine.

Savjeti za efikasno knjigovodstvo

Po svakoj zaprimljenoj uplati odmah označite da je račun plaćen kako bi iznos ušao u knjigu prometa. Izdvojite vrijeme u tjednu ili mjesecu, ovisno koliko uplata primate i provjerite jeste li proveli sva plaćanja, jesu li iznosi isti na izvodu i na računima. Ako sami vodite knjigu prometa napravite zbroj mjesečnih uplata i provjerite odgovara li računima koji su plaćeni taj mjesec. U knjigu prometa ulaze svi računi plaćeni u tekućoj godini, neovisno kada su isti izdani.

Na primjer, račun ste izdali u 2023., ali je isti plaćen u 2024. – ulazi u knjigu prometa za 2024.

Ako poslujete s inozemstvom stavite si podsjetnik u kalendar da odmah 2. ili 3. u mjesecu ispunite i predate potrebne obrasce.

Financijski aspekti i poticaji

Iako je otvaranje obrta s paušalnim oporezivanjem besplatno, isto nosi određene troškove. Svaki ste mjesec dužni plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Paušalni porez plaćate kvartalno, ovisno o ostvarenom prometu. Na samom početku prilikom predaje RPO obrasca na poreznu unosite iznos za koji mislite da ćete ostvariti tijekom godine i prema njemu plaćajte paušalni porez.

Ako krajem godine primijetite da je vaš prihod veći od prije zamišljenog uplatite razliku po poreznom razredu za koji mislite da je ostvariv do kraja godine. Razliku možete platiti i nakon predaje PO-SD obrasca, ali olakšajte si nepotrebne troškove i podijelite to radije u nekoliko mjeseci u tekućoj godini, nego da isto plaćate odjednom nakon predaje obrasca.

Doprinosi 2024

Osnove financiranja obrta: kako procijeniti početne troškove

Iako ćete često naići na rečenice kako su troškovi paušalnog obrta vrlo niski, morate znati koji su kako biste planirali poslovanje.

Troškovi doprinosa poznati su već krajem godine za iduću, pa cijelu godinu možete planirati mjesečni trošak za iste. Paušalni porez plaća se kvartalno i ovisi o poreznom razredu kojem pripadate ovisno o vašim godišnjim prihodima.

Prve dvije godine poslovanja oslobođeni ste plaćanja komorskog doprinosa, rješenje za plaćanje istog stići će vam na adresu obrta mjesec dana prije isteka dvije godine.

Važno je da znate što vam je potrebno za početak poslovanja od alata i opreme kako biste kvalitetno isporučili uslugu ili proizvod koji ćete nuditi.

Pažljivo se pripremite i skupite sve informacije na jedno mjesto, zatražite ponude od više različitih dobavljača, jer razlike u cijeni ponekad nisu male.

Naravno da troškovi nisu isti za svih, fokusirajte se isključivo na svoje poslovanje.

Dostupni poticaji i subvencije za obrtnike početnike

Ako prvi puta otvarate obrt, odnosno imali ste registriran poslovni subjekt prije više od 24 mjeseca od dana podnošenja zahtjeva i podmirili ste sve obveze javnih davanja možete aplicirati na potpore za samozapošljavanje. Važno je da 24 mjeseca od dobivanja potpore održite poslovanje, ostvarite promet od barem 50% od ukupno ostvarene potpore i opravdate dobivena sredstva u za to predviđenom roku.

Pojedini gradovi i županije svojim stanovnicima osiguravaju bespovratne potpore u ukupnom ili djelomičnom iznosu, ako ostvaruju određene uvjete, za nabavku alata. izradu web stranica, kupnju softvera i sl. Informirajte se što poduzetnicima nudi grad ili županija u kojoj imate registriran obrt.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak nudi povoljne uvjete kreditiranja mladih, žena i početnika, uz niže kamatne stope i duže rokove otplate, što može biti interesantno onima koji traže bolje uvjete investicijskih ulaganja.

Digitalna prisutnost

Iako ulaganje u digitalnu prisutnost nije nužno u samom početku, svakako će pridonijeti vidljivost vašeg poslovanja.

No, u što uložiti i koliko? Uzmite u obzir da ovdje ne govorimo samo u financisjkom ulaganju, već i o ulaganju vašeg vremena.

Izrada web stranice i važnost SEO-a

Izrada web stranice može biti veći trošak na samom početku vašeg poslovanja, ali isti možete podmiriti od nekih od prije spomenutih potpora. Svakako pitajte nekog tko će vam izraditi istu da osigura tehnički i on-page SEO, da stranica bude optimizirana za mobilne uređaje i sadrži sve zakonski potrebne podatke.

Ipak veliko ulaganje može doprinijeti većoj vidljivost na tražilicama. I do ovog ste teksta stigli istražujući informacije koje su vam sada potrebne. Isto je svakako donijelo promet na moju web stranicu, što će Google prepoznati kao sadržaj koji je za čitatelje vrijedan.

Ako prodajete proizvode web shop će vrlo brzo biti važan dio vašeg poslovanja. Ulažite mudro!

Društvene mreže kao alat promocije

Ako vam je ulaganje u izradu web stranice prevelik trošak, svoju ćete digitalnu prisutnost moći izgraditi i putem društvenih mreža. Ovisno o ciljnoj skupini, usluzi ili proizvodu kojeg nudite izaberite društvenu mrežu koja najbolje odgovara navedenom.

Odvojite vrijeme potrebno za kreiranje sadržaja – koje će vam stvarno ponekad biti potrebno. S vremenom kako vaš posao bude rastao delegirajte vođenje društvenih mreža kako biste ostavili više vremena za rast svog poslovanja.

Da, mnogi su rekli da vođenje paušalnog obrta ne iziskuje veliko iskustvo. Jednom kad usvojite sve potrebno svakako ćete trošiti manje vremena na administraciju koja vam je možda mrska. Ako postavite čvrste temelje nema sumnje da ćete uživate u lakoći poslovanja. Razmislite o delegiranju ako vam se borba s administracijom čini kao borba s vjetrenjačama. Ponekad i samo 5 sati mjesečno koje ćete delegirati može uštedjeti puno više nego što mislite.

Sviđa vam se što ste pročitali? Podijelite sadržaj na društvenim mrežama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Back to Top

You cannot copy content of this page